מדוע שכר מינימום פוגע בחלשים
מדוע שכר מינימום פוגע בחלשים
כאשר אנו שומעים על תכניות להעלאת שכר המינימום, אנחנו חושבים שלכאורה הדבר ייטיב עם החלשים בחברה. העובדים המוחלשים ש"מנוצלים" על ידי המעסיקים "רודפי הבצע" יקבלו שכר גבוה יותר, רמת החיים תעלה, ונצמצם את העוני.
אך התוצאות של העלאת שכר מינימום שונות לחלוטין מהכוונות ופוגעות דווקא בשכבות החלשות. כיצד?
1- על פי ההסבר של הכלכלן זוכה פרס נובל מילטון פרידמן, "המדינה יכולה לחייב שכר מינימום בחוק, אין היא יכולה לחייב מעסיקים להעסיק בשכר זה את כל העובדים שהועסקו בשכר מתחת המינימום". במילים אחרות- הדבר יוביל לפיטורי עובדים של העסקים על מנת להישאר רווחיים [עקב עלות העסקתם הגבוהה וההפסדים לעסק כתוצאה מכך] ולאבטלה.
2- אפשרות נוספת שעומדת בפני בעלי העסקים במקום לפטר עובדים, תהיה להעלות את המחירים לצרכנים. כדי לשמור על רווחיות, עסק שהוצאות השכר שלו עולות עקב החוק יהיה חייב להגדיל את מחזור המכירות שלו אם ברצונו לשרוד ולפרנס את בעליו. עסק שלא יעלה מחירים במצב כזה מסתכן בהפסדים ופשיטת רגל.
3- פגיעה בתחרות ובעסקים הקטנים- בשוק תחרותי [כמו לדוגמא ענפי המסעדנות והמלונאות] אלו שיתקשו לעמוד בהוצאות השכר המאמירות יהיו דווקא העסקים הקטנים, שבשוק תחרותי לא יוכלו להעלות את המחירים. מדוע? משום שלעסקים הגדולים ישנו יתרון לגודל, מה שיאפשר להם להעלות הוצאות שכר ולשמור על רמת המחירים שקדמה לשינויי השכר.
בדרך זו העסקים הקטנים יצאו מהשוק, וגם פחות עסקים קטנים חדשים ייפתחו. זאת משום שלאור מחירי המלאי והתשומות, עלויות ההוצאות הקבועות והעלייה בהוצאות השכר, תרד משמעותית הכדאיות הכלכלית לפתיחתם. לאחר יציאת השחקנים הקטנים מהשוק, אותם עסקים גדולים יוכלו להעלות מחירים לצרכנים מבלי לחשוש מתחרות.
4- עלייה ביוקר המחייה ובאינפלציה- על פי ההסבר של הכלכלן זוכה פרס נטבל פרידריך האייק, במצב של שכר מופרז שכופים ארגוני העובדים והממשלה [ואכן בישראל כאשר שכר המינימום עולה החברות הגדולות שעובדיהן מאוגדים בהסתדרות לא יכולות לפטר עובדים], על מנת לשמור על רווחיות החברות ולמנוע את קריסתן ואבטלה המונית, הבנק המרכזי יגדיל את כמות הכסף במשק.
הדפסת הכסף תביא לירידה בערכו של הכסף ולאינפלציה במשק [עליית מחירים כללית]. אינפלציה זו תשחק את ערך השכר של העובדים שעלה, ומאפשרת לעסקים הגדולים לשמור על רווחיותם. כמובן שבעקבותיה יוקר המחייה שלנו עולה ורמת החיים שלנו יורדת.
כמו כן, על מנת לבלום אינפלציה הבנק המרכזי יעלה את הריבית, מה שעלול להוביל לקריסת שוק המניות ולאבדן חסכונות של הציבור.
לסיכום, במילים אחרות, מי שנענש בעקבות העלייה בשכר המינימום הם לא בעלי העסקים הגדולים, אלא העובדים המפוטרים, בעלי העסקים הקטנים שסוגרים את שעריהם, והציבור הרחב שיוקר המחייה שלו מאמיר. מי שסובל הכי קשה מיוקר המזון והנדל"ן אלו השכבות החלשות שחוקי שכר המינימום באים לכאורה להגן עליהן.
החלשים נפגעים באופן נוסף. כאשר אין כדאיות כלכלית לפתיחת עסקים חדשים, ולציבור בעקבות האינפלציה יש פחות כסף פנוי לצריכת שירותים ומותרות, ישנם פחות מקומות עבודה במשק והסיכוי של אותם עובדים חלשים למצוא עבודה פוחת משמעותית.
ואכן חוקי השכר הם אחת הסיבות ליוקר המחייה בישראל, לקושי לפתוח עסקים חדשים, לצבור הון ולהגיע לדירה, ולקושי של רבים ממשקי הבית והעסקים הקטנים "לגמור את החודש". כמו שנאמר- "הדרך לגיהנום כוונות טובות".