חיסכון, השקעות וריבית דריבית- חלק 3
אוגוסט 18, 2021 בשעה 1:59 PM,
אין תגובות
להלן המשך הסקירה על מוצרי ההשקעה הפיננסים השונים שיציעו לנו בקרנות הפנסיה ובתי ההשקעות:
3- קרן השתלמות- מדובר בתיק השקעות שאינו נזיל ב6 השנים הראשונות שלו, והופך לנזיל אך ורק לאחר מכן. בדומה לקופת הגמל, על ניהול הקרן נשלם לבית ההשקעות דמי ניהול של כ0.7-.0.9 אחוז לשנה מתוך סכום הכסף הנמצא בקרן.
הסכום ההתחלתי המינימלי הנדרש לצורך הפקדה בקרן השתלמות הוא אינו גבוה, וניתן גם לבצע הפקדות חודשיות של סכום קבוע. כספי הקרן מושקעים בתמהיל המורכב ממניות ואג"ח לבחירתנו כחוסכים. אני יכול לבחור להשקיע רק במניות או רק באג"ח בהתאם לרצוני האישי כמשקיע והיחס שלי לסיכון. על ניהול הקרן נשלם לבית ההשקעות בדומה לקופת הגמל.
בשונה מקופת הגמל, על הרווחים מקרן ההשתלמות נהיה פטורים משתלום מס רווחי הון.
במידה ואנו שכירים, לקרן השתלמות לא נוכל להפריש אלא אם המעסיק מפריש לנו כספים לקרן [כ10 אחוז מהשכר ברוטו בדרך כלל המחולקים 7.5 אחוז הפרשות מעסיק ו2.5 הפרשות עובד]. המשמעות- אם המעסיק לא מעוניין לפתוח עבורנו קרן השתלמות לא נוכל להשקיע במסלול זה.
במידה ואנו עצמאים, נוכל להפריש לקרן השתלמות ולהשקיע בה בעצמנו משום שאנו המעסיקים של עצמנו. היכולת להפקיד עצמאית לקרן השתלמות היא אחד היתרונות הכלכליים בלהיות בעל עסק עצמאי [בנוסף להוצאות עסקיות המוכרות למס שלא קיימות אצל שכירים].
יתרונות קרן ההשתלמות:
א- פטור ממס רווחי הון על הרווחים שהצטברו בקרן- הן חלק העובד והן חלק המעסיק
ב- העובד פטור מתשלום מס הכנסה על הפקדות המעסיק לקרן (למרות שמדובר בהכנסה של העובד), כלומר הפקדות המעסיק לא מצורפות למשכורת ברוטו של העובד למרות שמדובר בכסף שהוא מקבל.
ג- לעצמאי- הפקדה בקרן השתלמות היא הוצאה מוכרת לצורך מס הכנסה עד גובה הפקדות של 4.5 אחוז מההכנסה החייבת. [מחזור ההכנסות בניכוי הוצאות עסקיות מוכרות].
חסרונות קרן ההשתלמות:
א- לא נזילה ב6 השנים הראשונות- בתקופה זו המשמעות היא שמפולת בשוק ההון [המתרחשת בתדירות של כל 10 שנים בממוצע ויכולה אם כן לקרות במהלך 6 שנים אלו] תביא לאבדן של חלק לא קטן מכספי החיסכון שלנו בלי שביכולתנו למנוע זאת. בנוסף, אם במהלך התקופה הנ"ל נרצה לקנות בית/רכב/לבצע שיפוץ, נוכל להשתמש בכסף הנמצא בקרן ההשתלמות רק במידה וניקח הלוואה נושאת ריבית מהקרן שבה שמנו את כספנו שלנו עצמנו.
ב- גם כאן אני מפקיד את ההשקעה שלי בידי זרים [מנהלי הקרן] שאין לי כלל יכולת להשפיע עליהם בבחירת המניות/אגרות החוב הספציפיות בהם ישקיעו את כספי. זאת בניגוד למסחר עצמאי בבורסה.
4- תיק השקעות למסחר עצמי- אנו יכולים במקום להשקיע את כספנו דרך קרנות וקופות המנוהלות ע"י בתי ההשקעות/הגופים המוסדיים, להשקיע בשוק ההון בדרך של פתיחת חשבון מסחר עצמאי. אנו נוכל לבחור בעצמנו בכל זמן ועת לקנות ולמכור את המניות והאג"חים שאנו מעוניינים להחזיק על פי שיקול דעתנו.
על מנת לפתוח חשבון מסחר עלינו לשלם דמי שימוש בפלטפורמת מסחר אלקטרונית לאחד מחברי הבורסה בהם נבחר [בנק או בית השקעות]. דמי השימוש לחשבון מסחר עצמאי דרך בית השקעות יהיו נמוכים לעומת מסחר דרך הפלטפורמה של הבנק, הגובה עמלות גבוהות.
יתרונות המסחר העצמאי-
א- אנו מהלים את הכסף של עצמנו- בניגוד לקרנות, כאן לא מנהלי הקרן מחליטים באלו מניות ואג"ח להשקיע אלא אנחנו. אם אין אני לי מי לי- אם המניות שקניתי יורדות אני הנפגע הבלעדי, בניגוד למנהל הקרן שלא רק שאינו מפסיד את כספו האישי אלא ממשיך לקבל דמי ניהול למרות ההפסדים, דבר הגורם לו לפעול באופן פחות זהיר, ואף להשקיע את כספי החוסכים לעיתים בהלוואות לחברות מסוכנות אך ורק בגלל קשרים עסקיים עם הבעלים של אותה חברה [לדוגמא שמואל אביטל שהיה יו"ר קרן הפנסיה מבטחים והלווה את כספי החוסכים בקרן לנוחי דנקנר לצורך רכישת איי די בי].
ב- נזילות- אנו יכולים להיכנס ולצאת בכל עת מההשקעה בהתאם לשיקול דעתנו ללא תשלום קנס, וזאת בניגוד לקרן פנסיה וקרן השתלמות שאינן נזילות. כך כאשר אנו צופים משבר כלכלי שיוביל לנפילות שערים בשוק ההון, נוכל לפדות את כספי ההשקעות טרם פורענות.
חסרונות המסחר העצמאי:
א- דרוש סכום מינימלי של 20 אלף ₪ על מנת שחבר בורסה יסכים לפתוח עבורנו חשבון מסחר עצמאי.
ב- במידה וחסרה לנו הבנה בנעשה בשוק ההון-בכלכלה, מימון וחשבונאות, אנו עלולים להפסיד את כספנו עקב חוסר הידע, שעלול להוביל אותנו לשיקול דעת לקוי בבחירת המניות ואגרות החוב המרכיבות את תיק ההשקעות שלנו, והן במועדי הכניסה והיציאה לשוק.
לכן לפני שאנו פותחים חשבון למסחר עצמאי עלינו להבין הן בקריאת וניתוח הדוחות הכספיים של החברות כדי לדעת מהו מצבן הפיננסי, מהי רמת הנזילות, הרווחיות והצמיחה שלהן, האם הן נסחרות ביתר/חסר ביחס לשווי הכלכלי שלהן [אנו נרצה לקנות מניות הנסחרת בחסר ולמכור אותן כאשר הן נסחרות ביתר], והן בתהליכי מימון וכלכלה ברמה הלאומית והבינלאומית שעלולים להוביל לירידות שערים בבורסה.
רוצים להגדיל את ההון שלכם? מציע לכם תכנון פיננסי אישי, תכנית כלכלית לחיסכון-בניית תקציב חודשי/שנתי שיאפשר לכם להפריש כספים בצורה חכמה מתוך תחזית ההכנסות שלכם, לחסכונות והשקעות במסלולים השונים תוך לקיחה בחשבון של מצבכם הפיננסי והשארת רשת ביטחון כלכלית במקרה של הפסדים.
מעוניינים להבין לעומק את ניתוח הדוחות הכספיים של החברות הנסחרות בבורסה על מנת שתוכלו לסחור לבד בעצמכם?
מציע לכם קורס אישי לניתוח דוחות כספיים- בסדרה של עשרה שיעורים אישיים של שעה וחצי פעם בשבוע תצאו עם ידע פיננסי מה צריך לבדוק על החברות בהן נבחר להשקיע וכיצד לעשות זאת, ידע שיאפשר לכם להיות משקיעים חכמים ולא מהמרים.