מדוע השקעות בבורסה ונדל"ן בחו"ל מסוכנות יותר?
מדוע השקעות בבורסה ונדל"ן בחו"ל מסוכנות יותר?
פעמים רבות אנו מקבלים פרסומות על חברות שמציעות השקעות נדל"ן בחו"ל או שאנו שומעים על חבר ש"עשה מכה" מהשקעה בשוק ההון האמריקאי. במובן מסוים אכן ניתן להשיג רווחי הון משמעותיים יותר מהשקעה במניות של חברות אמריקאיות משום שהבורסה האמריקאית מגוונת וגדולה, ומשום כך יהיה פשוט יותר למצוא שם חברות טובות, צומחות ויציבות פיננסית במחיר נמוך ביחס לשווי כלכלי שלהן לעומת הבורסה הישראלית שבה למצוא חברות כאלו הנסחרות בחסר קשה בהרבה.
כמו כן, לצורך כניסה להשקעה בנדל"ן בארצות הברית ההון העצמי הדרוש הוא נמוך יחסית לעומת ההון העצמי הדרוש לרכישת דירה בארץ, התשואה השנתית על הכנסות משכירות עשויה להיות גבוהה יותר, עלות המשכנתא עשויה להיות נמוכה יותר ואף רווח ההון ממכירת הנכס עשוי להיות גבוה יותר.
אך אליה וקוץ בה, מדוע בכל זאת יותר בטוח להשקיע בשוק ההון ובנדל"ן בארץ? הסיבה לכך היא הפרשי שערי המטבע.
כידוע לכולנו, המטבע שבו אנו משתמשים בארץ הוא השקל, ובארה"ב המטבע הוא הדולר האמריקאי. כיצד נקבע הערך של השקל ביחס לדולר ושל הדולר ביחס לשקל? על מנת להבין זאת עלינו להבין את יסודות הכלכלה והמסחר הבינלאומי. כמו בכל שוק, גם בשוק המטבעות המחירים והשווי של כל מטבע נקבעים על פי הביקוש וההיצע. מטבע שש לו ביקוש גבוה, מחירו עולה, ולהפך.
לכן, במצב של עולם גלובלי שבו אנשים ומדינות בכל העולם סוחרים אלו עם אלו, מדינה שיש לה עודף יצוא [היא יותר מייצאת מאשר מייבאת], שווי המטבע שלה עולה. כיצד מדינה משיגה עודף יצוא? כל מדינה מייצאת מוצרים שבהם יש לה יתרון יחסי [ולכן תושבי חו"ל יקנו אותם ממנה] ומייבאת מחו"ל מוצרים בהם אין לה יתרון יחסי [האירופים היפנים והקוריאנים מייצרים רכבים טוב ויעיל מאתנו ולכן ישראל מייבאת רכבים] וכך מדינה שישלה יתרונות יחסיים בשווקים חשובים משיגה עודף ייצוא.
לישראל יש עודף יצוא עקב היתרון היחסי שלנו בהייטק וטכנולוגיה, ומשום שגם בתחומים שבהם אין לנו יתרון כזה, כמו תעשייה, ייצור מלט וחקלאות ומזון, הממשלה מטילה מכסים וחסמים על היבוא שמקטינים אותו, במטרה להגן על הייצור המקומי. הדבר גורם לכך שבישראל יש עודף יוצא שמחזק את ערכו של השקל בשווקים הבינלאומיים. זוהי אחת הסיבות לירידות בשער הדולר.
כדי למתן ירידות אלו בשער הדולר בנק ישראל לעיתים קונה דולרים [מגדיל ביקוש לדולר] כדי לסייע ליצואנים. מדוע הוא עושה זאת? משום שמבחינת יצואנים ישראלים, שקונים סחורה בשקלים ומוכרים אותה בדולרים, דולר נמוך יביא להפסדים עצומים. לכן התאחדות התעשיינים בישראל לוחצת באופן קבוע גם למכסים על יבוא וגם לקניית דולרים ע"י בנק ישראל. [אנחנו כציבור סובלים מכך פעמיים- גם יוקר מחיה בגלל המכסים וגם התייקרות היבוא בעקבות קניית הדולרים שמורידה חזרה את שווי השקל].
נחזור לעניינינו- בדומה לתנועות בצד הביקוש, גם התנועות בצד ההיצע משפיעות על ערכי המטבעות. מדינה שיש לה גירעון קבוע בתקציב וחובות לאומיים עולים ולא רוצה להעלות מיסים, תבחר בדרך של הדפסת כסף. ברגע שמדפיסים כסף יש עודף היצע במטבע שהודפס, המחירים עולים באותו משק הסובל מאינפלציה, וערכו של המטבע הנ"ל צונח. זה מה שקורה לוונצואלה.
בישראל שנכנסה למשבר הקורונה עם יחס חוב תוצר גבוה אך לא גבוה ביחס לארצות המערב, אמנם הממשלה מוציאה כספים יותר ממה שהיא מכניסה אך לא בוצעה הדפסת כסף [עוד לא הגיעו לצורך בכך בין היתר בזכות ההייטק]. לעומת זאת בארה"ב הבנק המרכזי [הפדרל ריזרב] במטרה להציל את שוק ההון האמריקאי מקריסה, הדפיס דולרים וקנה בהם מניות ואג"ח של חברות במטרה להעלות את שוויון בשוק ולהציל את הפנסיות והחסכונות של האמריקאים. מהלך זה גם הוא תרם לירידות בשער הדולר והתחזקות השקל.
כלומר ניתן לראות שהשקעה בנדל"ן ובבורסה בארה"ב היא ספקולציה כפולה ומכופלת- אנחנו צריכים "צירוף כוכבים" של שני דברים כדי להרוויח מהשקעות כאלו- גם שמחירי המניות שהשקענו בהן בדולרים יעלו יעלה וגם שמחירי הנדל"ן בארה"ב בדולרים יעלו, ובמקביל שתהיה עלייה בשער הדולר או לפחות ששער הדולר לא ירד. חשוב גם לציין שבמקרה שמחיר מניה שהשקענו בה עלה מ500 דולר ל600 דולר נשלם דולר25 מס רווחי הון על ה100 דולר ש"הרווחנו", גם אם במקביל ברמה הטוטאלית בהמרה לשקלים נצא מופסדים.
זו הסיבה שאני ממליץ ללכת על השקעות בארץ. לתת תחזית מדויקת על כלל השווקים ולדעת מה יחליטו גם נגיד בנק ישראל וגם נגיד הבנק האמריקאי, מה יהיו המכסים על יבוא הן בישראל והן בארה"ב, זוהי יומרה של עץ גבוה שגם אנשי עסקים דולים נפלו בה [אליעזר פישמן בהשקעה בלירה הטורקית ויצחק תשובה בהשקעה בנדל"ן באמריקה לדוגמא].
מעוניינים להשקיע בנדל"ן בארץ? מציע לכם בניית תחזית לדו"ח רווח והפסד ובדיקת כדאיות כלכלית להשקעת הנדל"ן שלכם תוך ליווי מלא [כולל איסוף מסמכים והתנהלות מול הבנקים] בבניית תמהיל המשכנתא הטוב ביותר עבורכם.
מעוניינים בתכנון פיננסי אישי שיגדיל את ההון שלכם? מציע לכם תכנית כלכלית לחיסכון-בניית תקציב חודשי/שנתי שיאפשר לכם להפריש כספים בצורה חכמה מתוך תחזית ההכנסות שלכם, לחסכונות והשקעות במסלולים השונים
מעוניינים להבין לעומק את ניתוח הדוחות הכספיים של החברות הנסחרות בבורסה על מנת שתוכלו לסחור לבד בעצמכם? מציע לכם קורס אישי לניתוח דוחות כספיים- בסדרה של עשרה שיעורים אישיים של שעה וחצי פעם בשבוע תצאו עם ידע פיננסי מה צריך לבדוק על החברות בהן נבחר להשקיע וכיצד לעשות זאת