חיסכון, השקעות וריבית דריבית -חלק שני
אוגוסט 18, 2021 בשעה 1:57 PM,
אין תגובות
קרנות הפנסיה, בתי ההשקעות, יועצי ההשקעות, היועצים הפנסיונים, הפקידים בבנק וסוכני הבורסה יציעו לנו מגוון של מוצרי השקעה- שכולם מושקעים בשוק ההון בתמהיל המורכב ממניות, אג"ח קונצרני ואג"ח ממשלה. אך בכל זאת ישנם מספר הבדלים בניהם המייחדים כל מוצר לאריזת השקעה בפני עצמו. הבדלים אלו קריטיים מבחינתנו בבואנו לבחור את מסלולי ההשקעה הרלוונטיים והכדאיים כלכלית עבורנו כחוסכים. המוצרים הבולטים בשוק הם:
1- קרן פנסיה-
החיסכון שלנו לפנסיה שמופרש מתוך המשכורת החודשית שלנו [כ-22 אחוז מהשכר] שחלק ממנו מופרש על ידי המעסיק [כ15 אחוז] וחלק ע"י העובד מתוך המשכורת ברוטו [כ-6-7 אחוז]. על פי החוק חובה על המעסיק להפריש לפנסיה וחובה על העובד לחסוך לפנסיה. כספי הפנסיה מושקעים בשוק ההון ע"י קרנות הפנסיה, כאשר בצעירותנו המסלול של ההשקעה של הכספים הוא בעיקר במניות וככל שעולה גילנו חלק האג"ח בתיק הפנסיה עולה.
כספי החיסכון הפנסיוני מושקעים במשך 40 שנה עד הגעתנו לגיל הפרישה. בכדי להוציא אותם לשימושנו טרם הגעתנו לגיל פרישה עלינו לשלם 35 אחוז מס הכנסה על שבירת החיסכון. חוק זה נועד למנוע מצב שאנשים יפדו את כספי הפנסיה בטרם עת.
היתרון בקרן פנסיה:
א- מסלול השקעה לטווח ארוך- מאפשר מקסום של אפקט הריבית דריבית.
ב- יתרונות מס- בפדיון הכספים בצורה של קצבה חודשית בגיל הפרישה נהיה פטורים ממס רווחי הון. כן נשלם מס הכנסה על קצבתנו החודשית.
ג- מסלול מבוזר מבחינת הסיכונים- בתחילת הדרך השקעה בעיקר במניות וככל שמתקרב מועד פרישתנו חלק מרכיב האג"ח בתיק עולה. המטרה- לגדר מצב שבו הבורסה מתמוטטת, שבמקרה כזה לא נאבד את כל כספי הפנסיה שלנו.
החסרונות בקרן פנסיה:
א- מסלול לא נזיל- הכסף שלנו יושב 40 שנה ב"חנייה" ולא ניתן להוציא אותו משם לפני הזמן למעט מקרים מיוחדים.[פיצויי פיטורין, מצב מסכנות ] המשמעות היא שמפולת בשוק ההון [המתרחשת בתדירות של כל 10 שנים בממוצע] תביא לאבדן של חלק לא קטן מכספי החיסכון שלנו בלי שביכולתנו למנוע זאת.
ב- מישהו אחר מנהל עבורנו את הכסף- אני מפקיד את ההשקעה שלי בידי זרים [מנהלי קרן הפנסיה] שאין לי כלל יכולת להשפיע עליהם בבחירת המניות/אגרות החוב הספציפיות בהם ישקיעו את כספי.
קרנות הפנסיה, חברות הביטוח וקופות הגמל בניגוד לבנקים רוכשות אגחי"ם של חברות ממונפות ומסוכנות מבחינת מצבן הפיננסי לעיתים. הסיבה לכך היא שהן משתמשות בכספם של החוסכים לפנסיה שכספם מושקע דרכם ולא בהונן העצמי, בניגוד לבנקים. כלומר אם החברה לא תחזיר את הכסף, הציבור הוא זה שייפגע. על כן הנפקת אג"ח היא לעיתים הדרך היחידה לגיוס הון רב לחברות ממונפות. כך רבים מציבור החוסכים לפנסיה עלולים לאבד את כספם בהסדר החוב שייחתם מול קבוצת דלק של איש העסקים יצחק תשובה- שקרנות הפנסיה השקיעו את כספי החוסכים באגרות חוב שלה.
2- קופת גמל להשקעה-
מדובר בתיק השקעות נזיל שאנו יכולים לפתוח בעצמנו מול בית השקעות או מול יועץ השקעות הקושר אותנו לבית השקעות, במטרה להרוויח מהשקעות בשוק ההון. על ניהול הקופה נשלם לבית ההשקעות דמי ניהול של כ0.7-0.9 אחוז לשנה מתוך סכום הכסף הנמצא בקופה.
הסכום ההתחלתי המינימלי הנדרש לצורך הפקדה בקופת גמל הוא אינו גבוה, וניתן גם לבצע הפקדות חודשיות של סכום קבוע. כספי הקופה מושקעים בתמהיל המורכב ממניות ואג"ח לבחירתנו כחוסכים. אני יכול לבחור להשקיע רק במניות או רק באג"ח בהתאם לרצוני האישי כמשקיע והיחס שלי לסיכון. על הרווחים מהשקעותינו נשלם מס רווחי הון של כ-25 אחוז.
יתרונות קופת הגמל:
א-נזילות- ניתן לפדות את כספי הקופה בכל עת. כך כאשר אנו צופים משבר כלכלי שיוביל לנפילות שערים בשוק ההון, נוכל לפדות את כספי הקופה טרם פורענות.
ב-גמישות- ניתן לעבור בין אפיקי השקעה - ממנייתי לכללי, ממנייתי לסולידי [אג"ח] וההיפך - הכול פתוח.
ג- דמי ניהול נמוכים יחסית לאפיקי השקעה אחרים.
חסרונות קופת הגמל:
א- מס רווחי הון- על הרווחים נשלם מס רווחי הון בשיעור של כ25 אחוז.
ב- גם כאן אני מפקיד את ההשקעה שלי בידי זרים [מנהלי קופת הגמל] שאין לי כלל יכולת להשפיע עליהם בבחירת המניות/אגרות החוב הספציפיות בהם ישקיעו את כספי. זאת בניגוד למסחר עצמאי בבורסה.
ג- תקרת הפקדה של 70 אלף ₪. זהו הסכום המקסימלי שניתן להשקיע בקופת גמל להשקעה.
רוצים להגדיל את ההון שלכם? מציע לכם תכנון פיננסי אישי, תכנית כלכלית לחיסכון-בניית תקציב חודשי/שנתי שיאפשר לכם להפריש כספים בצורה חכמה מתוך תחזית ההכנסות שלכם, לחסכונות והשקעות במסלולים השונים תוך לקיחה בחשבון של מצבכם הפיננסי והשארת רשת ביטחון כלכלית במקרה של הפסדים.
מעוניינים להבין לעומק את ניתוח הדוחות הכספיים של החברות הנסחרות בבורסה על מנת שתוכלו לסחור לבד בעצמכם?
מציע לכם קורס אישי לניתוח דוחות כספיים- בסדרה של עשרה שיעורים אישיים של שעה וחצי פעם בשבוע תצאו עם ידע פיננסי מה צריך לבדוק על החברות בהן נבחר להשקיע וכיצד לעשות זאת, ידע שיאפשר לכם להיות משקיעים חכמים ולא מהמרים.