ריבית דריבית, חיסכון והשקעות- חלק 1
ריבית דריבית, חיסכון והשקעות- חלק 1
אחד ממושגי היסוד בהלוואות והשקעות הוא מושג הריבית. מהי ריבית? הסכום הנוסף שמשלם הלווה למלווה מעבר לסכום שהתקבל במקור בתור הלוואה (סכום הקרן]. לכן כאשר נבקש הלוואה מהבנק- לצורך קניית רכב, הקמת עסק או רכישת בית נשלם תוספת ריבית על ההלוואה. אחוז הריבית השנתית הוא האחוז מתוך הקרן שאותו נחזיר כתוספת ריבית בכל שנה. עלות ההלוואה היא סה"כ תשלומי תוספת הריבית שאנו משלמים לאורך תקופת ההלוואה.
השקעה היא תמונת המראה של ההלוואה- רק שבהשקעה אנחנו אלו שמלווים את הכסף ועל כן נרצה לקבל על כך ריבית- תשואה על ההשקעה. זוהי תמונת המצב בהשקעות בפיקדונות בנקאיים שבהם אנו מלווים כסף לבנק בתמורה לריבית[שעליהם כיום הריבית היא נמוכה עד אפסית]. על פי חוקי המדינה הלוואה בריבית מותרת אך ורק לבנקים ומוסדות פיננסים שקבלו לכך היתר, ועל כן הדרך היחידה שלנו לקבל ריבית מובטחת על כסף שאנו מלווים היא באמצעות הפיקדון.
מה מתרחש בהשקעה בשוק ההון?
אנו יכולים להשקיע במניות של חברות, שותפות בבעלות על החברה- שמזכה אותנו בדיבידנדים [חלוקת רווחים לבעלים המתרחשת מעת לעת] וברווח הון אם מחיר המניות בתיק ההשקעות שלנו עולה. התשואה השנתית היא אחוז רווח ההון ביחס לסכום אותו השקענו [הקרן]. רק שבניגוד להלוואה, כאן אף אחד לא מתחייב להחזיר לנו את הכסף. אם קנינו מניה שהמחיר שלה בבורסה ירד- אנו נפסיד.
אפיק השקעה נוסף בשוק ההון הוא אגרות חוב- כאשר אנו קונים איגרת חוב של חברה בבורסה אנו למעשה נותנים לחברה הלוואה בדומה להלוואה שהבנק נותן לנו. תמורת ההלוואה הזו החברה משלמת לנו תשלומי ריבית [כמפורט בשטר החוב-מסמך האג"ח] ואת הקרן בסוף חיי האיגרת. מדובר במוצר סחיר- את האג"ח ניתן למכור במידה ומחירה בבורסה עלה. על כן אג"ח נחשב בטוח יותר ממניות, אם מחיר האג"ח ירד נוכל להחזיק בו עד סוף חיי האיגרת ועדיין נרוויח את התשואה [תשלומי הריבית] ונקבל חזרה את הקרן.
אך אליה וקוץ בה- לפי חוק החברות, יש לחברה בע"מ הפרדה משפטית בין הבעלים לבין החברה העסקית שבשליטתו. כך למעשה במקרה של התמוטטות חברה עקב החלטות עסקיות שגויות [שהתקבלו בסיכון סביר כי בלי לקחת סיכונים לא ניתן לנהל עסק] אי אפשר לגעת בהון האישי של בעל החברה אלא רק בהון החברה.
לכן אם חברה שקנינו אג"ח שלה פושטת רגל, ייתכן מאוד ולא נקבל חזרה את כספנו. סיכון זה מצריך מאתנו זהירות בבואנו לבחור את החברות שאת האג"ח שלהן אנו קונים- עלינו לנתח את הדוחות הכספיים של החברה ולהשקיע אך ורק באג"ח של חברות שמצבן חוסנן הפיננסי יציב. [הון עצמי גבוה ביחס לחובות].
מוצר בטוח יותר מאג"ח קונצרני [אג"ח של חברה עסקית] הוא האג"ח הממשלתי- איגרות חוב של מדינות. זאת משום שהסיכון שמדינה תפשוט רגל הוא נמוך בהרבה מאשר חברה עסקית- ממשלה תמיד יכולה להעלות מיסים או להדפיס כסף באמצעות חקיקה על מנת להחזיר חובות למחזיקי האג"ח. המדינה מתבססת על הכנסות ממיסים מכלל העסקים ולא תלויה בהצלחה בשוק של מוצר או שירות בודד אלא בכלל המוצרים והשירותים במשק.
אך שוב אליה וקוץ בה- ככל שאפיק ההשקעה שלנו פחות מסוכן, התשואה צפויה להיות יותר נמוכה. ישנו קשר חיובי בין התשואה לבין רמת הסיכון. לכן שוק המניות מסוכן ביותר, אך יכול להניב לנו את התשואות הגבוהות יותר. לעומת זאת התשואה על אג"ח ממשלה תהיה נמוכה מאוד בדומה לפיקדון הבנקאי. ההחלטה כיצד לחלק את ההשקעות שלנו תלויה ביחס שנו לסיכון, וביכולת שלנו להרשות לעצמנו סיכון. אדם שיש לו הכנסה קבועה מעבודה יחד עם חיסכון של חצי מיליון שקל יכול להרשות לעצמו לשים עשרות אלפי שקלים בהשקעה המניבה תשואות גבוהות יותר, לעומת אדם עם חיסכון של 50 אלף ₪ והכנסה משתנה ותלויה בביקוש למוצרי העסק שלו שיצטרך להיות זהיר יותר.
אז מדוע אם כך אנשים משקיעים בשוק ההון? משום שבמציאות של שחיקה לאורך זמן בערך הכסף, אם נשאיר את הכסף שלנו "לשכב" בעובר ושב ערכו של הכסף שלנו ייחלש בעקבות קצב האינפלציה [עליית המחירים הכללית במשק].
גם בהיעדר אינפלציה משמעותית- ישנו אפקט נוסף שגורם לנו לרצות להשקיע בבורסה- אפקט ריבית דריבית. זוהי ריבית שחישובה כולל לא רק את הקרן [הסכום הראשוני] אלא גם את הריבית הנוספת שנצברה מהתקופות הקודמות. בתכניות חיסכון והשקעות בבורסה במסלול השלב השקעה במניות, נראה שבתי ההשקעות מציגים תשואות שנתיות על מוצרי ההשקעה השונים.
כך אם הסכום ההתחלתי שלנו הוא 100 ₪, והתשואה השנתית היא 3 אחוז, לאחר שנה יהיו לנו 103 ₪, ולאחר שנתיים יהיו לנו 100*1.03^2 ₪= 106.09 ₪. וכן הלאה. כלומר ככל שאנו ניכנס מוקדם יותר להשקעה הרווח הפוטנציאלי שלנו יהיה גבוה יותר באופן גידול של סדרה הנדסית. במצב עניינים זה בהחלט ייתכן כי אם נשים 100 אלף ש"ח ל40 שנה, נצא עם הרבה יותר כסף מאשר אם שמנו 200 אלף ₪ ל20 שנה.
כלומר ככל שנשקיע ליותר זמן וניכנס להשקעה מוקדם יותר, הרווח הפוטנציאלי יהיה גבוה יותר. זוהי הסיבה המרכזית שנרצה להשקיע את החסכונות שלנו- על מנת שהכסף שלנו יעבוד בשבילנו ויכפיל את עצמו בצורה של אפקט הריבית דריבית. כמובן שסיכוני התנודתיות בבורסה יכולים גם להביא למצב שנפסיד את כספנו או שנאבד אחוז ניכר מרווחינו