כדאיות כלכלית- פתיחת עסק בזמן אבטלה
כדאיות כלכלית- פתיחת עסק בזמן אבטלה
כידוע, בעקבות משבר הקורונה הוצאו עובדים רבים לחל"ת, ורבים זכאים לדמי אבטלה עד חודש יוני 2021 ואולי אף מעבר לכך, במידה והסגרים יימשכו למרות החיסונים והמשק לא ישוב לפעילות. אי לכך ובהתאם לזאת, עד להודעה חדשה יהיה זכאי המובטל/העובד בחל"ת לקצבת אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי.
על פי מדרגות דמי האבטלה בממוצע דמי האבטלה יהיו בסכום של כ 70 אחוז מהמשכורת הממוצעת בששת החודשים האחרונים לעבודה של המפוטר. פעמים רבות קצבת האבטלה לא מספיקה לקיום רמת החיים שהמובטל היה רגיל אליה, ובנוסף לכך קיים חשש שלאחר תום תקופת האבטלה לא נמצא במהרה עבודה חדשה. הדבר מעודד את המובטלים לחפש עבודה גם בתקופת האבטלה. גם ישיבה בבית בחוסר מעש גורמת לניוון ושעמום.
אך למרות זאת המדינה שמה לנו מוקש משמעותי שעלול לתמרץ אותנו לשבת בבית- במידה ומצאנו עבודה ינוכה מדמי האבטלה המשכורת מהעבודה החדשה שלנו. כלומר אם קצבת האבטלה שלי היא 6000 ₪ לחודש ומצאתי עבודה בשכר מינימום- במונחי עלות אלטרנטיבית לא הרווחתי שקל מהעבודה הזו. גם אם מצאתי עבודה בשכר של 10000 ₪ לחודש נטו- במונחי עלות אלטרנטיבית השכר שלי יהיה 4000 ₪ לחודש בלבד.
כלומר ניתן לראות שמבחינה כלכלית גרידא, עבודה של שעות רבות במשרה מלאה במצבים אלו אינה משתלמת. [זו אחת הבעיות האקוטיות במודל החל"ת הישראלי, שבניגוד למודל הגרמני מתמרץ הישארות בבית].
אותה דילמה עומדת בפני המובטל אם ברצונו לצאת לעצמאות ולפתוח עסק עצמאי בתחום עיסוקו. האם משתלם לי לפתוח עסק ולהפסיד את דמי האבטלה על כל המשתמע מכך? בניגוד למציאת עבודה כשכיר, פתיחת העסק בהחלט עשויה להשתלם לנו מבחינה כלכלית גם אם אנו מובטלים. כיצד?
כל עסק מגיש דו"ח רווח והפסד שנתי למס הכנסה בתום השנה הלועזית [שנת המס], שכולל את ההכנסות מלקוחות בניכוי כל ההוצאות העסקיות המוכרות. הוצאות מוכרות הן הוצאות שמשמשות אותנו לצורך תפעול העסק- מסייעות בייצור הכנסה.
כך למשל הוצאות אישיות שיש לנו גם אם לא היינו פותחים את העסק יכולות להיות מוכרות בחלקן- הוצאות בבית כמו חשמל ומים [לחלק היחסי של הבית שמשמש משרד והוצאות הריבית על המשכנתא במידה ויש] הוצאות רכב [דלק, ביטוח, פחת] והוצאות על קניית חלב וקפה [כיבודים].
בנוסף לכך, כל הוצאה שמשמשת אותנו במלואה לעסק תוכר במלואה- הוצאות שיווק ומכירה [פרסום], עלות רכישת סחורה במידה ומדובר בעסק המחזיק מלאי כמו מסעדה/חנות [עלות המכירות], הוצאות אחזקת משרד ומשכורות לעובדים [הנהלה וכלליות]. במידה ולקחנו הלוואה לצורך הקמת העסק הגוררת החזר חודשי בגינה, חלק הריבית במסגרת ההחזר הנ"ל יוכר כהוצאות מימון.
רק לאחר קיזוז ההוצאות הנ"ל נגיע לרווח לפני מס- ההכנסה החייבת במס- המקבילה למשכורת ברטוט של העובד השכיר. המשמעות היא שאם ההכנסה החייבת שלנו מהפעילות העסקית היא סביב האפס, בהחלט יהיה כדאי לנו לפתוח את העסק גם בתקופת האבטלה.
הפסד קצבת האבטלה יהיה מינורי, כך שמבחינת מצבנו הכספי פתיחת העסק תהיה כדאית. [המצב הפיננסי שלי ישתפר כי חלק מהוצאות העסק הן אישיות כאמור לעיל] ופעמים רבות שנת הפעילות הראשונה היא שנת החדירה לשוק, השנה עם הרווחיות הנמוכה ביותר והקשה ביותר, שלאחריה פוטנציאל הרווחים והצמיחה עולה משמעותית. על כן ייתכן מצב שיהיה כדאי לנו לנצל את רשת הביטחון הכלכלית של קצבת האבטלה כדי "לקפוץ למים" דווקא בזמן הזה.
מובטלים ומתלבטים לגבי פתיחת עסק חדש? בדיוק בשביל זה אני כאן בשבילכם- מציע לכם בדיקת כדאיות כלכלית במחיר אטרקטיבי הניתן לפריסה לתשלומים- לפתיחת העסק שלכם, כולל חישוב ובניית תחזית שתשקף לכם האם וכיצד קצבת האבטלה תיפגע והאם זה משתלם