ההשפעה ההדדית והקשר בין ריבית בנק ישראל ומדד המחירים לצרכן
אוקטובר 19, 2020 בשעה 3:35 PM,
אין תגובות
ריבית בנק ישראל היא שיעור הריבית שקובע ומפרסם הבנק המרכזי הוא בנק ישראל בכל חודש והיא הריבית שעל פיה מתנהל המסחר הבנקאי והפיננסי במשק הישראל. היא משפיעה מהותית על ערך ומחיר הכסף בכלכלה הישראלית. על בסיסה מחושבת ריבית הפריים [אחוז וחצי מעל ריבית בנק ישראל].
מדד המחירים לצרכן מודד את מחיריו של סל המוצרים והשירותים במשק הישראלי. השינוי במדד מודד את אחוז השתנות המחירים בישראל. על פי אחוז שינוי המדד מחושבים הסכמים פיננסיים בניהם חוזים בשוק ההון [ניירות ערך], פרמיות על ביטוחים, הלוואות לעסקים וחברות, ומשכנתאות לדיור ולכל מטרה.
אחרי שמכירים את שני מושגי היסוד, ריבית ומדד המחירים לצרכן, יש להבין את הקשר ביניהם. בעקבות עלייה בביקוש למוצרים תהיה עליית מחירים עקב הגידול בביקוש. למשל בעקבות עלייה בביקוש לדירות מחירי הנדל"ן בישראל בעלייה. לעומת זאת במצב של ירידה במדד המחירים לצרכן הדבר מעיד על ירידה בביקוש לסחורות ושירותים. משום כך היצרנים יורידו מחירים על מנת להעלות מחדש את הביקוש למוצרים אותם הם מייצרים.
אם כן אפשר להגיע להבנה על קיומו של קשר ישיר בין שיעור ריבית בנק ישראל לבין רמת הביקוש למוצרים ושירותים בשוק הישראלי כולל שוק הנדל"ן. אם ריבית בנק ישראל עולה ההחזר החודשי על ההלוואות בשוק כולל הלוואת המשכנתא עולים, ופועל יוצר מכך גם הריבית על מינוס בעו"ש עולה. משום כך הוצאות האנשים עולות והם יצרכו פחות מוצרים עקב "הידוק חגורה".
בנוסף עקב עליית ריבית בנק ישראל כדאי לנו להפקיד את כספנו בפיקדונות, קרנות השתלמות והשקעות משום שהתשואה עליהן תעלה. בעקבות מצב זה ביקושים למוצרי צריכה ימשיכו לרדת.
לעומת זאת, במצב של ריבית בנק ישראל נמוכה ההשפעה על ההחזר החודשי על ההלוואות שלקחנו כולל הלוואת המשכנתא תהיה הפוכה. כלומר נשלם פחות ריביות ולכן יהיה לנו יותר כסף פנוי [הכנסה פנויה] לקניות ובילויים [צריכה פרטית], ומשום כך הביקוש למוצרים יעלה.
כמו כן ירידת הריבית תגרום לכך שלא יהיה כדאי לנו להפקיד את כספנו בפיקדונות, קרנות השתלמות והשקעות משום שהתשואה עליהן תרד.
ניתן לראות שקיים קשר הפוך בין גובה ריבית בנק ישראל לבין עלייה/ירידה במדד המחירים לצרכן. כאשר ריבית בנק ישראל עולה המחירים יורדים [היצרנים מורידים מחירים עקב ביקוש נמוך], ואילו כאשר הריבית יורדת יש עלייה בביקוש למוצרים וכתוצאה מכך היצרנים מעלים מחיר וישנה עלייה במדד המחירים לצרכן.
שינוי הריבית במשק על ידי בנק ישראל
כאמור, בנק ישראל מעוניין לעמוד ביעדי האינפלציה שקבע בתחילת השנה ולכן הוא עוקב אחרי מדד המחירים לצרכן. כאשר הבנק רואה כי בעקבות שיעור המדד הוא מתקשה לעמוד ביעדי האינפלציה לרשותו יש את כלי הריבית. בנק ישראל יכול לפרסם ריבית נמוכה יותר במטרה להשפיע על ציבור הצרכנים לרכוש יותר מוצרים ולהגדיל את הביקוש למוצרים שונים. כאשר הבנק רואה כי ציבור הצרכנים העלה את הביקוש באופן חד ומהיר מדי, הבנק יודיע על העלאת הריבית ויצנן את התלהבות הצרכנים לרכוש עוד ועוד מוצרים.
כמו כן, ברגע שבנק ישראל מודיע על העלאת הריבית ישראלים רבים יעדיפו להשאיר את כספם בחסכונות ובפיקדונות בבנקים ולא לבזבז, וכתוצאה מכך פוחת הביקוש וחלה ירידת מחירים במשק.
לפיכך, ניתן להבין כי אם מדד המחירים לצרכן עלה מעבר למצופה הרי צפוי שבנק ישראל יודע על העלאת הריבית במשק. לחלופין, אם המדד נמוך או אפילו שלילי, סביר להניח שבנק ישראל יוריד את הריבית כדי לעודד את הביקוש למוצרים וכדי לגרום לעלייה במחירים שתתרום לעלייה במדד.
עם זאת, התקופה האחרונה מאופיינת בריבית נמוכה ביותר, יש לציין כי הריבית בשיעור 0.1% נמצאת בשפל חסר תקדים בישראל. לכן, בנק ישראל אינו מסוגל לשחק עם שערי הריבית כדי לעודד או לצנן את הביקוש למוצרים שונים.
מעבר לכך, חשוב לזכור כי ישנם גורמים נוספים אשר משפיעים על גובה הריבית במשק הישראלי, ביניהם גורמים כמו שיעור הריביות בשווקים בינלאומיים, שינויים בשערי מטבע חוץ ועוד. עם זאת, אין צורך להעמיק יתר על המידה בנושא הקשר בין ריבית למדד המחירים לצרכן, אלא רק להבין כיצד פועל הקשר בין השניים, ואיך ניתן להעריך עלייה או ירידה בגובה ההחזר החודשי, כמובן בהתאם למסלולים של ההלוואות שלנו.
לסיכום, כדי שגם אתם תוכלו להעריך שינויים בגובה ההחזר החודשי של תשלומי ההלוואות שלכם עליכם לעקוב מדי חודש אחרי הפרסום של מדד המחירים לצרכן, כאמור המדד מתפרסם ב- 15 לכל חודש, ובעקבות כך תוכלו לצפות את התנהגות בנק ישראל והחלטתו לגבי שיעור הריבית במשק. כמו כן, חשוב לעקוב אחר פרסום גובה הריבית על ידי בנק ישראל, ב- 2 לכל חודש, וכך תוכלו לצפות את השינוי במדד המחירים לצרכן. זהו הקשר וההשפעה ההדדית בין הריבית למדד המחירים לצרכן,
כלי זה יאפשר לנו לצפות שינויים בגובה תשלומי ההחזר של המשכנתא או של הלוואות עסקיות ולהיערך לשינויים נכון יותר.