על ניהול תזרימי המזומנים בעסק- חלק שני
מציאות נוספת בה יהיה לנו בעסק תזרים מזומנים שלילי למרות שהוא רווחי על פי דו"ח רווח והפסד היא במצב של הכרה בהכנסה לפני שהועבר לנו התשלום.
ע"פ כללי החשבונאות [שפת העסקים הבינלאומית] אנו נכיר בהכנסה מלקוח בעת מסירת הסחורה, סיפוק השירות או בעת חתימה על חוזה מולו. אך למרות זאת בדרך כלל עסקים רבים עובדים מול הלקוחות בשיטה של ימי אשראי- ימי לקוחות.
יחס ימי לקוחות הוא המדד הפיננסי ובאמצעותו ניתן למצוא אינדיקציה על היכולת של העסק לגבות את התשלום מהלקוחות. במילים אחרות,תוך כמה ימים בממוצע לאחר יום המכירה העסק יגבה את הכסף מהלקוח.
עסק שיחס ימי הלקוחות שלו גדול עלול למצוא את עצמו בתזרים מזומנים שלילי גם אם הוא רווחי. מדוע?
א- משום שישנן הוצאות תפעוליות קבועות שממשיכות להיות משולמות [משכורות לעובדים, הנהלת חשבונות, חשמל ארנונה מים ועוד] למרות שטרם קיבלנו את התשלום מלקוחותינו.
ב- כמובן שגם את הוצאות המס [מע"מ ומקדמות למס הכנסה] עלינו להמשיך לשלם בהתאם לדרישות החוק למרות שהתקבולים טרם התקבלו.
ג- תשלומים לספקים. גם ספקי הסחורה וגם ספקי השירותים לא ימתינו לנו עד שהלקוחות שלנו ישלמו על המוצר ו/או השירות.
אז מה עושים? עלינו לתכנן את ימי הלקוחות מצד אחד בהתאם למגבלות הפיננסיות ומגבלות הנזילות שלנו, אך מאידך לנהוג בימי האשראי על פי הממוצע בענף בו אנו פועלים על מנת שלא נאבד לקוחות למתחרים. ניהול פיננסי מסוג זה דורש יכולת הבנה של הדוחות הפיננסיים של העסק והליכה על חבל דק שמצריכה מיומנות בניהול סיכונים פיננסיים ותכנון פיננסי מורכב.