על ניהול תזרימי המזומנים בעסק- חלק ראשון
בהשקעה בעסק ובניהול עסק קיים, אחד הדברים החשובים [אם לא החשוב שבהם] הוא מצב תזרים המזומנים- הנזילות.
הדוחות הפיננסיים החשובים של עסק שאינו חברה בע"מ [עוסק מורשה או עוסק פטור] הם דו"ח רווח והפסד ודו"ח תזרים מזומנים. משמעותו של דוח רווח והפסד היא כמה כסף העסק הרוויח בפועל [לאחר הורדת כל ההוצאות כולל מס], ואילו משמעותו של תזרים המזומנים היא מצב הנזילות בעסק- כמה כסף יש לעסק כרגע בחשבון העובר ושב בבנק.
האם יכול להיות מצב שבו העסק שלנו הוא רווחי אך למרות זאת נמצא בתזרים מזומנים שלילי [מינוס בעובר ושב בחשבון הבנק העסקי]? למרבה הפלא התשובה על כך חיובית.
מצב ראשון הוא קושי להחזיר הלוואה שלקחנו מהבנק או ממלווה אחר לצורך לצורך הפעילות העסקית. בדו"ח רווח והפסד אנו מורידים מההכנסה של העסק שלנו בין היתר את הוצאות המימון- מהן הוצאות מימון? תשלומי ריבית והצמדות [למדד או למטבע זר] על ההלוואה שלקחנו. כלומר רק הוצאות הריבית וההצמדה נלקחות בחשבון בדו"ח רווח והפסד למרות שאנו מחזירים מדי חודש גם את הקרן על ההלוואה.
כמובן שבהחזר החודשי [הסכום שאנו מעבירים לבנק כל חודש על ההלוואה] נכללת גם הקרן וגם הריבית. וכך יכול להיווצר מצב שגם אם בדו"ח רווח והפסד העסק שלנו מרוויח, בפועל בעובר ושב שלנו העסק נמצא בגירעון. על כן ישנה חשיבות ממדרגה ראשונה לבניית תכנית מימון לעסק שנוכל לעמוד בה מבחינת ההחזר החודשי [הסכום שנשלם כל חודש] על ההלוואות שאנו לוקחים.