כדאיות כלכלית- עוסק מורשה מול חברה בע"מ


כידוע, מערכת המס בישראל היא מערכת של מס פרוגרסיבי. מה זה אומר מבחינתנו כשכירים/עצמאים בעלי עסק הרשום ברשויות כעוסק מורשה?
הטענה מאחורי מערכת המס הפרוגרסיבית היא שהעשירים צריכים לשלם יותר מס כדי להקטין את אי השוויון וליצור "איזון" בפערים הכלכליים בחברה. אי לכך ובהתאם לזאת נקבעו בחוק מדרגות מס הכנסה. משמעות המדרגות היא שעל הכנסה עד גובה של כ- 6300 ₪ בחודש נשלם 10 אחוז מס הכנסה, על כל שקל שנרוויח מעל כ-6300 עד כ-9000 ₪ נשלם 14 אחוז מס הכנסה, וכן הלאה וכן הלאה עד למדרגה הגבוהה ביותר [47 אחוז מס הכנסה]. במדרגה הגבוהה ביותר ייצא שיותר מ50 אחוז מהכסף שהרווחנו מהעבודה שלנו הולך כתשלום לרשות המיסים- למדינה!
לא חבל? מי ששכיר [מדובר בעיקר בעובדי ההייטק ומנהלים בכירים נמצאים במדרגה הזו] אין לו כל כך ברירה- לפי חוקי המס בישראל, מס ההכנסה מנוכה במקור ומשולם מראש ע"י מחלקת השכר של מקום העבודה [המעסיק] כחלק מהנפקת תלוש המשכורת החודשי, מדי חודש בחודשו.


מה נדרש לעשות עצמאי? מי שבעל עסק עצמאי משלם גם כן על פי המדרגות הנזכרות לעיל, אך נדרש להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה וממוסה באמצעות מקדמות חודשיות המשולמות מדי חודש בהתאם לתחזית ההכנסות שלו. אם סכום המקדמות גבוה ממס האמת שהיה צריך לשלם, הוא יקבל החזר מס.
נחזור לעניינינו, במקרה שעצמאי נמצא במדרגה של כ35 אחוז מס הכנסה, מדרגה של רווח לפני מס מגובה כ-20 אלף ₪ עד 40 אלף ₪ בחודש, על ההכנסה חייבת במס [הכנסות מהעסק לא כולל מע"מ פחות כל ההוצאות העסקיות המוכרות] הנ"ל העצמאי ישלם 35 אחוז מס הכנסה.
כלומר בנטו מתוך אותם כ20 אלף ₪ יישארו לו "ביד" רק 13 אלף ₪. אם הבעלים מתכנן להרחיב את העסק, או שהוא סגר חוזה עם לקוח גדול שיעלה אותו במדרגות, במקרה כזה ישנה אפשרות לעבור לרישום כחברה בע"מ. היתרון הגדול בחברה בע"מ הוא שמס החברות הא קבוע לא משנה כמה החברה תרוויח- ושיעורו עומד על 23 אחוז מס בלבד.


אך לרישום כחברה ישנם גם חסרונות כלכליים:
1 – אמנם כאמור מס החברות הוא רק 23%, לעומת מיסוי אישי שמגיע מהר מאוד לסביבות ה-50%+ (עם ביטוח לאומי), אבל עדיין, בשביל למשוך את הכספים מהחברה לאחר מס החברות, צריך לשלם מס על הדיבידנד שבעל החברה ימשוך לעצמו לצורך מחייתו מהרווח הנקי. גובה המס על הדיבידנד הוא 30% מס.
כלומר, המס המצטבר הוא 46.1%, שזה כבר לא כל כך רחוק מה-50% המס המוזכר לעיל.
2- על מנת לפתוח חברה עליי ע"פ חוק החברות להירשם ברשם החברות באמצעות שכירת שירותיו של עורך דין לדיני תאגידים, העו"ד לא עובד בחינם ושכירת שירותיו לרישום החברה החדשה אינה זולה.
3- חוק החברות מחייב כל חברה פרטית להכין דוחות כספיים מבוקרים- מאזן לסוף כל שנה [נכסים פחות חובות=הון עצמי] ודו"ח רווח והפסד, יחד עם דו"ח התאמה לצורכי מס. זאת לעומת עוסק מורשה שנדרש אך ורק להכין דו"ח שנתי לרשויות המס לעצמאי ודוחות מע"מ. כלומר חברה בע"מ צריכה להיעזר ברואה החשבון לא רק לצורך הדוחות למע"מ, ייצוג מול הרשויות והדו"ח השנתי, אלא גם לצורך עריכת הדוחות הכספיים השנתיים והביקורת עליהם. דרישות אלו מייקרות משמעותית את שכירת רואה החשבון בחברה לעומת עסק.
4- כל חברה עסקית נדרשת לשלם אגרה שנתית לרשם החברות, נכון להיום גובה האגרה [לשנת 2020, האגרה משתנה לעיתים בחוק] הוא כ-1511 ₪ לשנה.


אם כן, מתי יהיה אולי כדאי לי כלכלית לפתוח חברה בע"מ?
1- אם אנו לא צריכים למשוך את כל הרווחים מהעסק, אלא מעדיפים להשאיר שם סכום ניכר לטובת פיתוח עסקי בהמשך, יהיה כדאי לנו לפעול כחברה. המס על הרווחים כאמור הוא רק בעת משיכת הדיבידנד, לכן שימוש ברווחים "הכלואים" בחברה לצרכים עסקיים אינו ממוסה פעמיים.
2-גם את הרכב שלנו או את הדירה ניתן לרכוש באמצעות החשבון של הישות המשפטית של החברה [בתנאים מסוימים], וכך לא נמוסה עליהם פעמיים.
3-החברה היא ישות משפטית נפרדת מבעליה- המשמעות היא שבמקרה של קריסה של העסק/פשיטת רגל לא ניתן לגעת בנכסים האישיים שלי [חשבון בנק ובית] אלא רק במה שרשום על שם החברה. זוהי רשת ביטחון כלכלית לעומת עוסק מורשה, שבו בעל העסק והעסק חד הם.
4-חלוקת בעלות-בעוסק מורשה העסק כאמור הוא אני ומספר העסק הוא מספר תעודת הזהות שלי. כלומר לא ניתן למכור חלקים מהעסק לאדם אחר. לעומת זאת אם יש לי בית קפה/חנות ואני חברה, ניתן למכור למשקיע/שותף פחות מ50 אחוז מהמניות, וכך גם אגייס כסף לחברה לא ע"י הלוואה מהבנק וגם השליטה בקבלת ההחלטות נשארת בידיי.
5- ענייני מיסוי בינלאומי –מי שיש לו אזרחות אמריקאית לעיתים עדיף לו לפעול כחברה על מנת להימנע ממיסוי כפול.


לסיכום, מסיבות אלו ואחרות, שאלת הכדאיות הכלכלית של המעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ היא שאלה מורכבת המצריכה ניתוח כלכלי של המצב בעסק וביצוע חישובים רבים המסתמכים הן על מדרגות המס, הן על תחזיות פיננסיות, הן על התכנית העסקית והמצב הפיננסי בעסק, והן על חישוב עלויות נוספות.
עצמאים ובעלי עסקים, מתלבטים האם לעבור לפעול כחברה? בדיוק בשביל זה אני כאן בשבילכם! כחלק משירותי הייעוץ הפיננסי שלי, מציע לכם בדיקת כדאיות כלכלית למעבר אפשרי מעסק לחברה בע"מ! הבדיקה כוללת חישוב של כל המשמעויות הכספיות ובסופה המלצה כלכלית כיצד לנהוג.